Kommunens förslag angående bebyggelse på våra gårdar

Som de flesta utav oss har uppmärksammat så har kommunen som förslag att bygga inne på våra gårdar samt vår parkeringsplats. Brf Tulpanens styrelse motsatte sig självklart detta förslag med en skrivelse till kommunen. Kommunen har nu lagt ut en ”sammanfattning av allmänhetens synpunkter” där man bland annat kan läsa texten nedan, för mer information gå in på kommunens hemsida:
http://www.harryda.se/byggaboochmiljo/kommunensplanarbete/detaljplaner/molnlycke/programfornorramolnlyckecentrum.4.3073ffa613eaa48715049d.html

Skolvägen, Allén
Inkomna synpunkter på föreslagen bebyggelse utmed Allén och Skolvägen låter meddela att allmänheten och de boende inte önskar att deras gårdar och parkeringsplatser bebyggs. Kommunens rätt att föreslå bebyggelse på mark som inte är deras ifrågasätts.

Det framförs bl a att gårdarna och gräsytan norr om Ekdalaskolan är platser för social samvaro och lek. Gräsytan utgör en grön oas för såväl elever på Ekdalaskolan som för de boende på Ekdalagården. Byggnation på delar av gårdarna skulle medföra att gårdarna blir skuggiga och att luftflödet skulle minska, vilket har betydelse för de höga radonvärdena i husen. Föreslagen bebyggelse skulle dessutom hamna för nära befintliga hus. Området är bilfritt idag, vilket skulle förändras med bebyggelse på gräsytan norr om Ekdalaskolan. Två alternativ till bostadsbebyggelse på ytan norr om Ekdalaskolan anges, idrottshall till skolan respektive stadspark.

Kommentar: 

Kommunen kan inte bygga på icke kommunal mark utan att initiativ och avtal med fastighetsägaren träffats. Kommunen kan däremot redovisa en önskad utveckling genom planläggning. Lämpligheten av en exploatering, bostadstyp, omfattning mm får prövas och studeras närmare i detaljplan. Befintliga parkeringsplatser kan vid en exploatering ersättas av mer yteffektiv parkering i form av garage under föreslagen bebyggelse eller parkeringsdäck. I värdering av betydelse för stadskvalité vilket redovisas i SpaceScapes analys framkommer att slutna kvarter anses vara mer attraktiva att bo i än öppna eller halvöppna kvarter. Programmet redovisar möjlighet till att uppnå denna kvalité. Slutna kvarter erbjuder skydd från buller och andra trafikstörningar liksom möjlighet till en gård som utgör ett gemensamt socialt rum för grannar en social arena inom grannskapet. Dessa faktorer kan vara en förklaring till varför slutna rum värderas högt.